top of page

Ο αθέμιτος, παράνομος και επονείδιστος χαρακτήρας του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης του 2015

Updated: Aug 27, 2020




Ο σύνδεσμος αυτής της σελίδας: https://bit.ly/3loTH7Y


Η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, στην προκαταρκτική της έκθεση, του Ιουνίου 2015, κατέδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους μετά το 2009 ήταν στην πραγματικότητα ιδιωτικό χρέος που είχε μετατραπεί σε δημόσιο.


Οι ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τρόικα, δηλαδή οι ίδιες που είχαν μετατρέψει το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο προχώρησαν, από το 2010 και έπειτα, στη σύναψη με την Ελλάδα μιας σειράς δανειακών συμβάσεων και Μνημονίων. Το σύνολο σχεδόν των νέων δανείων χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή του τέως ιδιωτικού χρέους και των τόκων του, ενώ ταυτόχρονα επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό συνθήκες ακραίας λιτότητας.


Η Επιτροπή Αλήθειας, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους και την ορολογία που υιοθετούν εξειδικευμένα όργανα του ΟΗΕ, διαπίστωσε ότι το χρέος ήταν απεχθές, παράνομο, αθέμιτο, κι εξολοκλήρου μη βιώσιμο. Επίσης έκρινε, συμφωνώντας και με διεθνή όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι οι όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα παραβίασαν όχι μόνο το Σύνταγμά της, αλλά και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες και το διεθνές εθιμικό δίκαιο.


Τον Αύγουστο του 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ) συμφώνησε με την Τρόικα ένα νέο Μνημόνιο και μία δανειακή σύμβαση (Συμφωνία Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης). Οι όροι τους αναδεικνύουν δύο ιδιαίτερες όψεις του δόγματος του απεχθούς χρέους:

α) τον ρόλο και το καθεστώς του δικαιώματος οικονομικής αυτοδιάθεσης (όπως εκφράζεται από την ψήφο του λαού) στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους, και

β) τις πραγματικές επιπτώσεις αυτών των συμφωνιών στον ελληνικό λαό, τις δημοσιονομικές και οικονομικές επιβαρύνσεις του κράτους, και τη βιωσιμότητα του χρέους συνολικά. Αυτές οι πτυχές των συμφωνιών καθόρισαν και την απεχθή, παράνομη και αθέμιτη φύση του νέου δανείου.


Διαβάστε εδώ τη δεύτερη έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, Ο αθέμιτος, παράνομος και επονείδιστος χαρακτήρας του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης του Αυγούστου 2015.




108 views0 comments
bottom of page