top of page

Μια νέα θρησκεία γεννιέται στη Δύση, ο εμβολιασμός




Η ιδεολογία του καθολικού κι επαναλαμβανόμενου εμβολιασμού ολόκληρων πληθυσμών είναι ένα νέο είδος θρησκείας. Έχει το δικό της θεό και δικούς της χορηγούς, τους πιστούς της και τις ιδιαίτερές της τεχνικές μαζικής προπαγάνδας, καθώς και τα δικά της αισχρά ψέματα. Ανοίγοντας πλέον το δρόμο στον εμβολιασμό παιδιών και θεσπίζοντας διακρίσεις απαράδεκτες για δημοκρατικά καθεστώτα, παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα που θεωρούσαμε μέχρι πρόσφατα απαράγραπτα και βάζει πολίτες και πολίτισσες να συγκρούονται μεταξύ τους. Παραπάνω απο 2.000 πανεπιστημιακοί, γιατροί και νοσοκομειακό προσωπικό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώνοντας τις φωνές τους στη διακήρυξη που ακολουθεί, δημοσιευμένη στον διαδικτυακό τόπο ελευθερης δημοσιογραφίας QG. Το πρωτοτυπο κειμενο Tribune: «Une nouvelle religion vaccinale est née en Occident», από τις 12 Δεκέμβρη, εδω. Ο σύνδεσμος τούτης της μετάφρασης εδώ. Ήδη τον Φλεβάρη του 2020, ενώ οι σημερινοί ιεροφάντες του εμβολιασμού κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου, η κολεκτίβα UndebtedWorld καλούσε τ' αριστερά κόμματα και οργανώσεις, συνδικάτα και λαϊκούς φορείς, να πιέσουν άμεσα, οργανώνοντας μαζικές κινητοποιήσεις, για απαραίτητους και δίκαιους στοχους. Τώρα που απομυθοποιείται η εμβολιαστική ονειροφαντασία των ολιγαρχών, αποκαλύπτοντας το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής, ο αγώνας γι' αυτούς τους στόχους παραμένει πιο επίκαιρος παρά ποτέ.

Μετάφραση: Σίσσυ Μπάρα. Θεώρηση: Σπύρος Μαρκέτος.




Οι αλλεπάλληλες κινήσεις της γαλλικής κυβέρνησης, που κορυφώθηκαν όταν κάλεσε σ’ εμβολιασμό των παιδιων (6 Δεκεμβρίου 2021), ήταν προαποφασισμένες. Στις 25 Νοεμβρίου 2021 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επέτρεψε τη χρήση πειραματικών εμβολίων κατά του Covid-19 σε παιδιά 5 έως 11 ετών, ακολουθώντας γι’ άλλη μια φορά τον Αμερικανικο Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA, εδώ η ανακοίνωσή του στις 29 Οκτωβρίου). Η απόφαση αυτή αφορά πλέον πρακτικά το προϊόν της Pfizer/BioNTech, μολονότι συνεχίζουν να σπρώχνουν στα εμβολιαστικά κέντρα το στοκ του προϊόντος της Moderna. Στη Γαλλία η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS), ακολουθώντας στα χνάρια του ΕΜΑ, πρότεινε στις 30 Νοεμβρίου εμβολιασμό όλων των «ευπαθών παιδιών», δηλαδή «όλων εκείνων που παρουσιάζουν κίνδυνο βαρειάς νόσησης και θανάτου, καθώς και όλων όσων ζούνε σε περιβάλλον ανοσοκατασταλμένων είτε ευπαθών ατόμων που δεν προστατεύονται απο εμβόλια».

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας μιλά για στρατηγική του cocooning, ονομασία καθησυχαστική, που κρύβει όμως το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικά απο γονείς και δασκάλες, όπως ορθότατα αναφέρει μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ. Επιπλέον ανακοινώνει ότι «θα αποφανθεί αργότερα σχετικά με την ορθότητα της διεύρυνσης του εμβολιασμού» στα παιδιά. Η πρώτη ομάδα παιδιών (τα παιδιά δηλαδή που ανήκουν στην ομάδα των ευπαθών) είναι το λιγότερο 360.000 άτομα. Ωστόσο κατά περίεργη σύμπτωση η Ανώτατη Αρχή Υγείας δεν υπολογίζει τη δεύτερη ομάδα παιδιών, δηλαδή των παιδιών απο 5 ως 11 ετών τα οποία "ζούν σε περιβάλλον ανοσοκατασταλμένων είτε ευπαθών ατόμων που δεν καλύπτονται απο εμβόλια". Σύμφωνα με την κυβέρνηση το ποσοστό εμβολιασμού των άνω των 65 ξεπερνά το 92%. Είναι λοιπόν ασαφές πόσα από τα «ανοσοκατασταλμένα είτε ευπαθή» άτομα δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί. Αλλά αυτό έχει μικρή σημασία. Στη πραγματικότητα, το βασικό είναι να συνεχιστεί η μεγάλη πορεία ολόκληρης της ανθρωπότητας προς τον καθολικό εμβολιασμό, επαναλαμβανόμενο τουλάχιστον ανά εξάμηνο. Αυτή είναι η νέα θρησκεία που εξαπλώνεται τώρα απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου επιτρέποντας στους ιεράρχες της Pfizer και της Moderna να κερδίζουν 1.000 δολάρια κάθε δευτερόλεπτο.


Την εξάπλωσή της ενορχηστρώνουν οι περισσότερες Δυτικές κυβερνήσεις, που έγιναν βαρόνοι αυτών των αργυρώνητων ιεραρχών, καθώς και υπερεθνικοί θεσμοί με πρώτη πρώτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επικεφαλής της, Ursula von der Leyen, εκτός από τη γενική εποπτεία της επιχείρησης εμβολιασμού, έχει ένα γιο στην εταιρεία συμβούλων McKinsey που καθοδηγεί το μάρκετινγκ της Pfizer, της BioNtech και της Moderna, ενώ ο σύζυγος διευθύνει επιχείρηση βιοτεχνολογίας εξειδικευμένη στις γενετικές θεραπείες.


Πώς δουλεύει η μαζική προπαγάνδα


Οι κυβερνήσεις (καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι που τις υπακούουν) για να πετύχουν το στόχο τους χρησιμοποιούν όλες τις καθιερωμένες μεθόδους προπαγάνδας. Τη θεμελιώδη τους λογική ανέλυσε ήδη πριν απο εξήντα χρόνια ο Jacques Ellul, στο βιβλιο του Προπαγάνδες (Propagandes, 1962):

Στην προπαγάνδα της κινητοποίησης (των επαναστατών, πραξικοπηματιών, τρομοκρατών) αντιπαρατίθεται η προπαγάνδα της ενσωμάτωσης, που είναι η προπαγάνδα των ανεπτυγμένων εθνών και χαρακτηρίζει το πολιτισμό μας. Είναι προπαγάνδα συμμόρφωσης […] Σε μια δημοκρατία πρέπει να συνδέσεις τους πολίτες με τις αποφάσεις του κράτους. Ακριβώς εδώ είναι ο μεγάλος ρόλος που παίζει η προπαγάνδα. Πρέπει να δώσει στους πολίτες την αίσθηση ότι επιθυμούν οι ίδιοι τις πράξεις της κυβέρνησης, ότι είναι συνυπεύθυνοι γι’ αυτές, ότι δεσμεύονται να τις υπερασπιστούν και να τις κάνουν να πετύχουν.


Αναγνωρίζεται εδώ η βάση αυτού που ονομάζουμε σήμερα nudge, δημοφιλής αγγλική έκφραση που δηλώνει παλιές, από τον καιρό του Μεσοπολέμου, τεχνικές μάρκετινγκ και διαφήμισης. Στους πρωτεργάτες της ανήκε ο προπαγανδιστής και διαφημιστής Edward Bernays, του οποίου το έργο βασιζόταν στην ιδέα ότι «η μάζα είναι ανίκανη να κρίνει σωστά τα δημόσια πράγματα, ενώ τα άτομα που την αποτελούν είναι ανίκανα ν’ ασκήσουν το ρόλο ενεργού πολίτη που μια δημοκρατία απαιτεί απο τον καθένα. Συνοπτικά, κατά βάθος το κοινό είναι εμπόδιο στη διακυβέρνηση της κοινωνίας, απειλή που πρέπει ν’ απομακρυνθεί». Έτσι ακριβώς συμπυκνώνεται στον πρόλογο της γαλλικής έκδοσης του βιβλίου.


Πρώτη βαθμίδα αυτής της προπαγάνδας είναι σταθερά ο φόβος, που βοηθά να γίνουν οι υπήκοοι εύπιστοι. Αφού πρώτα αρνήθηκε για πολύ καιρό την ύπαρξη μεταλλάξεων (αναμφίβολα απλά και μόνον επειδή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Ινστιτούτο της Μασσαλίας, του Didier Raoult, ισχυριζόταν το αντίθετο) η κυβέρνηση τώρα τις εκμεταλλεύεται για ν’ αναζωογονεί τη στρατηγική του φόβου. Κάθε νέα μετάλλαξη βοηθά να εξαπολυθεί ξανά η απλοϊκή ιδέα των αλλεπάλληλων “επιδημικών κυμάτων” που θα μας κατακλύσουν. Δικαιολογεί μάλιστα νέα βήματα προς τον καθολικό εμβολιασμό, αποσπώντας την προσοχή απο τις πραγματικές αιτίες της θνητότητας που προκαλεί ο ιός. Κυρίως ότι αφενός ολοένα περισσότερος κόσμος πλήττεται απο χρόνιες περιβαλλοντογενείς ασθένειες (παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιακές ή αναπνευστικές ανεπάρκειες κλπ.), και αφετέρου ότι το δημόσιο σύστημα υγείας διαλύεται.


Ακολουθεί το κόλπο “άσπρες μπλούζες και γαλόνια», τεχνική προπαγάνδας που περιγράφεται καλά απο τον Etienne Augé (στο βιβλίο του Μικρή πραγματεία της προπαγάνδας προς χρήση εκείνων που την υφίστανται, 2007). Συνίσταται στο να «καλείς σε δημόσια συζήτηση άτομα που διαθέτουν, χάρη σε τίτλους, αξιώματα ή θέσεις, κοινωνική επιρροή ικανή να τους προσδώσει αξιοπιστία δυσανάλογη προς τις συγκεκριμένες προτάσεις τους. Έτσι προκαλείς στο κοινό διάθεση αποδοχής των ιδεών, επιχειρημάτων ή πράξεών τους». Διαπιστώνουμε λοιπόν την «παρουσία στα μέσα ενημέρωσης ειδικών που εκφράζονται με τρόπο πειστικό μολονότι παρεμβαίνουν σε θέματα για τα οποία ίσως δεν έχουν επαρκή γνώση. Ο λόγος τους προσλαμβάνεται συνήθως απο τους μη ειδικούς σαν να είχε την ίδια βαρύτητα που θα είχε ο λόγος κάποιου ειδικού, επειδή λόγου χάρη η τηλεόραση φρόντισε να τους παρουσιάσει υπερτονίζοντας τίτλους όπως διδάκτορας, καθηγητής, ή στρατηγός». Φυσικά για να λειτουργήσει όλο αυτό το σύστημα πρέπει να κρύβεται επιμελώς η συχνή του διαπλοκή με φαρμακοβιομηχανίες.


Επιπλέον κυβερνήσεις όπως η γαλλική χρησιμοποιούν συστηματικά ένα άλλο κλασσικό εργαλείο κρατικής προπαγάνδας, το οποίο ο Etienne Augé ονομάζει «στημένη επιλογή». «Προτείνουν στον κόσμο να διαλέξει σαν να πρόκειται όντως εκείνος ν’ αποφασίσει, ενώ γνωρίζουν την έκβαση από πριν. Έτσι ο προπαγανδιστής μας θέτει δίλημμα ανάμεσα σε μια απαράδεκτη επιλογή, που αναγκαστικά απορρίπτεται, και σε μια άλλη δυσάρεστη που δεν την θέλουμε, αλλά μας παρουσιάζεται σαν να ήταν δήθεν αναπόφευκτη μπροστά στον τεράστιο κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η πρώτη». Εμβολιασμένοι ή κλεισμένοι σπίτι; Εμβολιασμένες ή μασκοφορεμένες; Εμβολιασμένοι και θεραπευμένοι ή πεθαμένοι;


Η ιστορία είναι προκατασκευασμένη, ξέρουμε να την αναγνωρίζουμε: «χρησιμοποιούν τη στημένη επιλογή κυρίως για να δικαιολογήσουν θυσίες ή ν’ ανακοινώσουν δραστικά μέτρα. Συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν εκφράσεις που εμπνέουν ανησυχία, επειδή στόχος είναι να δειχθεί ότι υπάρχει μόνο μια λύση που σώζει από την καταστροφή». Ο πολιτικός αρχηγός λοιπόν πρέπει «να γίνει ο σωτήρας που ξέρει να εκτιμά τον αλτρουϊσμό του λαού του. Ως σωτήρας μπορεί να ζητήσει απο ολόκληρο το κοπάδι να θυσιάσει βασικές ελευθερίες προκειμένου να εγγυηθεί καλύτερα την ασφάλεια του καθενός στους ταραγμένους καιρούς. Σ’ αυτή την τεχνική στηρίζονται τα περισσότερα συστήματα κυριάρχησης των μαζών που οδηγούν σε δικτατορίες».

Τέλος υπάρχει η τεχνική του βατράχου, της γνωστής ιστορίας: ρίξτε εναν βάτραχο σε βραστό νερό, εκείνος θα πεταχτεί και θα ξεφύγει. Αν όμως τον βάλετε σε χλιαρό και ανεβάσετε σιγά σιγά τη θερμοκρασία, ο βάτραχος παραλύει και βράζεται χωρίς να το καταλάβει. Οι κυβερνήσεις κάνουν κατάχρηση αυτής της τεχνικής εξαναγκασμού, δίνοντας όρκους ότι κάτι δεν θα το κάνουν ποτέ, ή ότι δεν θ’ αγγίξουν ποτέ την τάδε κατηγορία του πληθυσμού, ώστε να μην τρομάξουν το κοινό, αλλά σιγά σιγά κάνουν αυτά που θέλουν. Έτσι ο εμβολιασμός αρχικά περιοριζόταν στους υπερήλικες και στο υγειονομικό προσωπικό, κατόπιν γενικεύτηκε προοδευτικά στα ενήλικα άτομα προτού περάσει στους εφήβους και τελικά και στα παιδιά. Σήμερα είναι τα λεγόμενα «ευπαθή» παιδιά, αύριο θα είναι όλα.


Διάγραμμα 1: Εξέλιξη του αριθμού θανάτων κατά ηλικία σε σχέση με το 2019. Καθημερινός νεκρών μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2021.

Πηγή: Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας (INSEE).


Η πραγματικότητα πολύ απέχει από την προπαγανδα


Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν πόσο πολύ κοροϊδεύουν τους λαούς. Συνοψίζονται σε πέντε βασικές διαπιστώσεις:


Πρώτο, στη Γαλλία η περίφημη πανδημία του αιώνα, όπως προκύπτει απο το Διάγραμμα 1, στην πραγματικότητα ποτέ δεν απείλησε άτομα κάτω των εξήντα ετών. Αν μάλιστα υπάρχει μια κατηγορία που στατιστικά δεν κινδυνεύει καθόλου, είναι τα παιδιά. Οι στατιστικές θνησιμότητας απο το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών δείχνουν επίσης ότι το 2020-2021 τα άτομα κάτω των εικοσιπέντε είχαν θνησιμότητα μικρότερη παρά το 2019 (Διάγραμμα 1). Σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα απο 25 έως 49 ετών, το 2020- 2021 ήταν ακριβώς ίδια με κείνη του 2019. Το διάγραμμα δείχνει επίσης ότι από την 1η Ιουνίου 2021 ως την 8η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαμε υπερβάλλουσα θνησιμότητα στις ηλικίες 50-64 ετών.


Δεύτερο, απο κανένα δεδομένο δεν δικαιολογείται η συστηματική επίκληση του χειρότερου σεναρίου, όπως είναι εκείνο που ονομάζουν σήμερα στη Γαλλία «πέμπτο κύμα». Καταρχάς είναι ψέμα να παρουσιάζουμε τη καμπύλη των «κρουσμάτων», που εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες όπως η συχνότητα των τεστ, σαν να ήταν καμπύλη του αριθμού των «ασθενών». Η συντριπτική πλειονότητα των φορέων του ιού παρουσιάζουν από ελάχιστα έως μηδενικά συμπτώματα.

Νοσηλείες και θάνατοι αυξάνονται πράγματι σιγά σιγά καθώς μπαίνει ο χειμώνας, αλλά το ίδιο συμβαίνει κάθε χρονιά αυτή τη περίοδο. Τα δεδομένα των Sentinelles (δικτύου που ιδρύθηκε το 1984 και αποτελείται απο εκατοντάδες γενικούς παθολόγους που καταγράφουν τα λοιμώδη νοσήματα) δείχνουν επιπλέον ότι ο αριθμός των ασθενών σήμερα ειναι πολυ μικρότερος όχι μόνο συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες επιδημικές εξάρσεις του κόβιντ19 (δηλαδή Μαρτίου-Απριλίου και Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2020), αλλά και σε σχέση με χρονιές που είχαμε βαριές εποχιακές γρίπες (βλ. Διάγραμμα 2).


Αυτό σημαίνει ότι η ιδιαιτερότητα της επιδημίας του κόβιντ19 πιθανώς δεν οφείλεται στην εγγενή του επικινδυνότητα, αλλά μάλλον στην απουσία θεραπευτικής αντιμετώπισης που επέβαλε η κυβέρνηση στους γιατρούς πριμοδοτώντας μη θεραπευτικά μέσα όπως λοκντάουν και απαγόρευση κυκλοφορίας, αργότερα και τη «λύση του εμβολιασμού».


Διάγραμμα 2: Σύγκριση του αριθμού ασθενών κατά τη διάρκεια των επιδημιών κόβιντ19 (2020-2021) με τις επιδημίες εποχιακής γρίπης της περιόδου 2019 - 2020

Πηγή: Δίκτυο Sentinelles, μορφοποίηση Ινστιτούτο Έρευνας για την Αξιοποίηση των Υγειονομικών Δεδομένων IRSAN


Τρίτο δεδομένο είναι ότι ο εμβολιασμός τείνει να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού χωρίς αυτό ν’ αλλάζει σε τίποτε τη δυναμική των αλλεπάλληλων επιδημικών κυμάτων των νέων μεταλλάξεων. Το είδαμε ήδη με τη μετάλλαξη Δέλτα το περασμένο καλοκαίρι και το ξαναβλέπουμε με τη μετάλλαξη Όμικρον, που μοιάζει ως τώρα λιγότερο επικίνδυνη απο τις προηγούμενες. Το συμπέρασμα είναι καταλυτικό: η σωτηρία μέσω του καθολικού εμβολιασμού είναι μύθος. Όπως συμβαίνει με όλες τις θρησκείες, ο μύθος αυτός δεν βασίζεται παρά μόνο στην πίστη και σ’ ευσεβείς πόθους των πιστών. Η πραγματικότητα, ορατή εδώ και μήνες, είναι ότι ο εμβολιασμός δεν σταματά καθόλου την εξάπλωση της επιδημίας. Επειδή, όπως έχει πλέον αποσαφηνιστεί, δεν εμποδίζει ούτε την μόλυνση ούτε τη μετάδοση του ιού.

Η τέταρτη διαπίστωση είναι ότι, ακριβώς όπως όλες οι ιδεολογίες, θρησκευτικές είτε κοσμικές, ο καθολικός εμβολιασμός αποτυπώνει μια ψυχοδομή άκαμπτη, τυφλή μπροστά σε κάθε παρενέργεια και κουφή σε κάθε διαδικασία αμφισβήτησης. Είναι ταμπού να μιλάς για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων στη νεολαία. Η πραγματικότητα όμως μείναι εδώ, και δεν μπορεί εσαεί να κρύβεται κάτω απο το χαλί.

Οι πιστοί της νέας θρησκείας κάνουν μεγάλες προσπάθειες για ν’ αρνηθούν δεδομένα της φαρμακοεπαγρύπνησης διαθέσιμα απο το περασμένο καλοκαίρι. Δεν θα μπορέσουν όμως να σταματήσουν τις πάμπολλες επιστημονικές δημοσιεύσεις που μελετούν εμπεριστατωμένα τους απαράδεκτους κινδύνους καρδιακών προβλημάτων (όπως θρομβώσεις, περικαρδίτιδες και μυοκαρδίτιδες) τα οποία παρατηρούνται σ’ εμβολιασμένους εφήβους. Ορίστε κάποια παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, κι εδώ.

Με άλλα λόγια η σχέση οφέλους/κινδύνου των εμβολίων είναι σαφώς αρνητική όσον αφορά τον εμβολιασμό νέων. Γι’ αυτόν το λόγο κάποιες σκανδιναβικές χώρες διέκοψαν τον εμβολιασμό των νέων με εμβόλια mRNΑ, όπως έκανε πριν από λίγες ημέρες και η Ιαπωνία. Εξάλλου όταν η κυβέρνηση απευθύνθηκε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ηθικής ζητώντας της να γνωμοδοτήσει σχετικά (27 Απριλίου 2021), εκείνη έκρινε ότι «ο εμβολιασμός παιδιών κάτω των 12 ετών δεν είναι ούτε ηθικά ούτε επιστημονικά αποδεκτός». Εδώ πού φτάσαμε όμως ποιός ασχολείται πλέον με την ηθική;

Η πέμπτη και τελευταία διαπίστωση στην οποία καταλήγουμε είναι ότι αυτή η βιομηχανική κι επιστημονικοφανής ιδεολογία του καθολικού εμβολιασμού λειτουργεί όπως ακριβώς λειτουργούσαν παλαιότερα σε καιρούς κρίσης οι θρησκείες. Έχει τους μεγάλους της αρχιερείς και τους ευσεβείς που μονοπωλούν περισσότερο από ποτέ τον δημόσιο λόγο στα τηλεοπτικά παράθυρα. Στον τομέα της επικοινωνίας έχει τη δική της Ιερά Εξέταση, που αφορίζει όσους σκέφτονται διαφορετικά και ονειρεύεται να τους κάψει όπως έκαιγαν άλλοτε τις μάγισσες. Αυτη η ιδεολογία μάλιστα παράγει μαζικά αποδιοπομπιαίους τράγους, τα ανεμβολίαστα άτομα, τα οποία μεταχειρίζεται όπως μεταχειρίζονταν κάποτε τους πανουκλιασμένους ή τους λεπρούς ή, πιο πρόσφατα τα θύματα του AIDS, τα οποία ο Λεπέν ήθελε να κλείσει σε «σανατόρια».

Πρόκειται για κατάσταση ακόμη πιο παράλογη αν αναλογιστούμε ότι κάθε εμβολιασμένο άτομο θα είναι για τις αρχές στο άμεσο μέλλον ανεμβολίαστο, έστω και αν το ίδιο δεν το ξέρει, αν δεν κάνει την τρίτη, την τέταρτη ή την πέμπτη δόση κλπ. (όπως ήδη ανέφερε ο πρόεδρος του κυβερνητικού Επιστημονικού Συμβουλίου).

Μολονότι το «υγειονομικό διαβατήριο» βασίστηκε καταρχήν σ’ ένα επαίσχυντο ψέμα (ας επαναλάβουμε εδώ ότι ο εμβολιασμός δεν σταματά τη μόλυνση ούτε τη μετάδοση του ιού), η λογική των διακρίσεων μεταξύ των πολιτών αναπτύσσεται δραματικά από μήνες. Σαν να μην έφταναν οι απολύσεις εργαζομένων, η απαγόρευση πρόσβασης σ’ εστιατόρια και χώρους πολιτισμού κλπ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συναγωνίζονται για το ποιά θα επιβάλει τα πιο ευφάνταστα μέτρα ενάντια στον δημόσιο κίνδυνο υπ’ αριθμόν 1, τους Ανεμβολίαστους. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας, πλέον δεν τους αποκλείουν μόνον αλλά θέλουνε και να επιβάλλουν πρόστιμα, τιμωρίες και φυλακίσεις.

Αυτή η νοσηρή λογική διακρίσεων παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα που θεωρούσαμε απαράγραπτα, κι επιπλέον μας βάζει να συγκρουόμαστε μεταξύ μας. Αναμφίβολα μια μέρα οι ιστορικοί θα περιγράφουν την κατάσταση αυτή σαν ένα είδος συλλογικής τρέλας, ενορχηστρωμένης απο άτομα που δεν είχαν την παραμικρή αίσθηση δημοκρατικών αξιών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Έχουμε χρέος να μην τους υποταχθούμε, καθώς και να μη σιωπήσουμε μπροστά σε μία τέτοια πνευματική και ηθική καταστροφή.


Θέλετε να στηρίξετε αυτό το κείμενο; Είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, πανεπιστημιακός ή επαγγελματίας στο χώρο της υγείας; Μπορείτε να συνυπογράψετε στη διεύθυνση tribune.liberte.expression@gmail.com



Οι πρώτες 1 200 υπογραφές βρίσκονται στο γαλλικό πρωτότυπο

Ο σύνδεσμος αυτής εδώ της μετάφρασης εδώ: https://bit.ly/3Eda6os

3,341 views0 comments
bottom of page