Απόσπασμα από την εισαγωγή του Ερίκ Τουσσέν στην Ολομέλεια της Επιτροπής για την Κατάργηση του Αθέμιτου Χρέους (ΕΚΑΧ, CADTM), Λιέγη, 17 Οκτωβρίου 2020.
Μετάφραση: Ντόρα Μουστάκα
O σύνδεσμος αυτής εδώ της σελίδας: https://bit.ly/2MmiiOg
Το πρωτότυπο κείμενο στα γαλλικά, στα ισπανικά, και στα αγγλικά
Το κείμενο στα αλβανικά
Πρώτα πρώτα, ας παρουσιάσω με μερικές λέξεις κλειδιά τη στρατηγική της Επιτροπής για την Κατάργηση του Αθέμιτου Χρέους:
· Ριζοσπαστικότητα
· Σύγκλιση
· Ενότητα
· Πολλαπλότητα
· Διεθνισμός και αντιρατσισμός
· Εγκαρσιότητα: για την Επιτροπή για την Κατάργηση του Αθέμιτου Χρέους το χρέος είναι εγκάρσιο ζήτημα, που τέμνει όλα τ’ άλλα, όπως είναι και ο φεμινισμός και ο οικοσοσιαλισμός
· Υπομονή κι επιμονή
· Κινητοποίηση
Ακολουθούν επεξηγηματικές σημειώσεις γι’ αυτές τις βασικές ιδέες.
Ριζοσπαστικότητα: η ΕΚΑΧ παρέχει αναλύσεις που πηγαίνουν μέχρι τη ρίζα των προβλημάτων, δηλαδή μέχρι τους μηχανισμούς που δημιουργούν το αθέμιτο χρέος. Με βάση αυτές τις αναλύσεις προτείνει λύσεις που επίσης αγγίζουν τη ρίζα των προβλημάτων. Η ΕΚΑΧ έχει καταστρώσει μια σειρά λύσεων, μερικές από τις οποίες έχουν συγκεκριμένο σκοπό τη διαγραφή του αθέμιτου χρέους. Θεωρούμε απαραίτητη μια αντικαπιταλιστική και αντιπατριαρχική κοινωνική επανάσταση, με οικολογική, φεμινιστική και σοσιαλιστική προοπτική.
Σύγκλιση: η ΕΚΑΧ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τη σύγκλιση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών, κοινωνικών και άλλων κινημάτων, έτσι ώστε να μπορούμε να συμφωνήσουμε, πάνω σε κοινή πλατφόρμα, δράσεις που προωθούν τον αγώνα μας για ριζική αλλαγή.
Ενότητα: σκοπός της σύγκλισης είναι να πετύχουμε την ευρύτερη δυνατή ενότητα με βάση τους σαφείς μας στόχους.
Πολλαπλότητα: από την αρχή της δημιουργίας της, η ΕΚΑΧ ενώνει ανθρώπους και κινήματα με διαφορετικούς πολιτικούς και φιλοσοφικούς ορίζοντες, που προσυπογράφουν το πολιτικό της μανιφέστο. Αρχικά αυτό ήταν η Έκκληση της Βαστίλης (1989), ενώ το 2009 ενέκρινε το Πολιτικό Καταστατικό και το Οργανωτικό Καταστατικό, που τροποποιήθηκαν το 2019-2020 ενόψει της Παγκόσμιας Συνέλευσης της ΕΚΑΧ η οποία προγραμματίζεται για το 2021.
Διεθνισμός - αντιρατσισμός: βρίσκονται στον πυρήνα των πεποιθήσεων και της δράσης της ΕΚΑΧ.
Εγκαρσιότητα: Η ΕΚΑΧ αντιμετωπίζει το ζήτημα του αθέμιτου χρέους, δημοσίου όσο και ιδιωτικού, ως εγκάρσιο θέμα, όπως άλλωστε και τον φεμινισμό και τον οικοσοσιαλισμό.
Υπομονή κι επιμονή: Η ΕΚΑΧ παραμένει συνεχώς ενεργή από τη δημιουργία της, το 1990, έχοντας στο κέντρο του αγώνα της την πάλη ενάντια στο σύστημα του αθέμιτου χρέους. Αποφεύγουμε να σκορπίσουμε τη δράση μας σε πολλά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται καλύτερα από άλλα κινήματα. Αποφεύγουμε επίσης ν’ ασχοληθούμε με θέματα που απλώς τυχαίνει να γίνονται κάποτε της μόδας, και ακόμη περισσότερο αρνούμαστε να προβάλουμε ζητήματα που επιβάλλουν χορηγοί, έτσι ώστε πάντοτε να διατηρούμε την πλήρη ανεξαρτησία μας. Η ΕΚΑΧ γι’ αυτό ακριβώς άντεξε, επειδή μερικές φορές κολυμπά ενάντια στο ρεύμα.
Κινητοποίηση: Η ΕΚΑΧ πιστεύει ότι ποτέ δεν θ’ αλλάξουμε πραγματικά την κατάσταση χτυπώντας τις πόρτες των ισχυρών για να κάνουμε συνηγορία. Για να την αλλάξουμε χρειαζόμαστε όσο γίνεται πιο μαζικές κι ενωτικές λαϊκές κινητοποιήσεις, κι επίσης αυτοοργάνωση των καταπιεσμένων ανδρών και γυναικών.
Φυσικά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και άλλες λέξεις κλειδιά σ’ αυτό τον κατάλογο.
Σημαντική σημείωση: Την κοινή διεθνή γραμματεία του παγκόσμιου δικτύου της ΕΚΑΧ κρατούν η ΕΚΑΧ Βελγίου και η ΕΚΑΧ Μαρόκου.
Κλείνοντας: γνωρίζουμε ότι, παρά την παρουσία της ΕΚΑΧ σε περισσότερες από τριάντα χώρες τεσσάρων ηπείρων, είμαστε μικρή οργάνωση. Δεν παριστάνουμε τον βάτραχο που νόμιζε πως ήταν βόδι.
Comments