top of page

UndebtedWorld: Υγειονομική βόμβα είναι η φτώχεια του λαού



Η υγειονομική κρίση βρίσκεται προ των πυλών, και φέρνει νέα οικονομική κρίση.


Η θνητότητα από τον ιό είναι μικρή, αλλά η εξάρθρωση της οικονομίας μεγάλη.


Σε πολλές χώρες στρατηγικοί κόμβοι της οικονομίας, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, μετρό, ουρανοξύστες, μπαίνουν σε καραντίνα.


Ανθρώπινες ανάγκες και τιμές των προϊόντων αυξάνουν ταυτόχρονα.


Η βιομηχανική παραγωγή πέφτει, αλυσίδες ενδιάμεσων προϊόντων σπάζουν. Ο τουρισμός σφυροκοπείται. Ακόμη και ο πρωτογενής τομέας πλήττεται.


Οι αλυσίδες χρέους σπάζουν επίσης. Η παραγωγή που θα ξεπλήρωνε τα χρέη τώρα χάνεται.


Ο λαός ορθά ανησυχεί, γιατί οι δικές του ανάγκες ελάχιστα απασχολούν το κράτος. Πολύς κόσμος ζει μεροδούλι μεροφάι. Πώς θα επιβιώσει σε συνθήκες οικονομικής παράλυσης και καραντίνας; Και αν αυτός βουλιάξει, οι υπόλοιποι πώς θα προφυλαχτούν;


Λύση δεν είναι ο κανιβαλισμός ούτε η απομόνωση, αλλά η αλληλεγγύη.


Αριστερά κόμματα και οργανώσεις, συνδικάτα και λαϊκοί φορείς επείγει να πιέσουν άμεσα, οργανώνοντας μαζικές κινητοποιήσεις, για τους απαραίτητους και δίκαιους στοχους.


1. Άμεση διακοπή αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, και άμεση διοχέτευση των κονδυλίων που έτσι θα εξοικονομηθούν στην υγειονομική θωράκιση της χώρας. Μόνον έτσι θ’ αντισταθμιστούν οι καταστροφές της μνημονιακής δεκαετίας στις υποδομές και στο σύστημα υγείας.


2. Άμεση διακοπή των πλειστηριασμών σπιτιών και κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος μη εμπόρων οφειλετών, ως αναγκαίο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτροπής ενδεχόμενης ασφυξίας της αγοράς.


3. Άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στο σύνολο των νοικοκυριών, απαραίτητο βήμα για ν’ ανασχεθεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να θωρακιστεί υγειονομικά η χώρα.


4. Άμεση ενίσχυση της λαϊκής κατανάλωσης με ακατάσχετη πίστωση 800 ευρώ ανά άτομο στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των πολιτών με δηλωμένο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 24.000 ευρώ, ως πρώτο βήμα αποτροπής της κατάρρευσης της αγοράς και του παραγωγικού ιστού.


5. Αμεση και πληρης στελεχωση των υγειονομικων υπηρεσιων με μονιμο προσωπικο. Δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των νοσούντων. Εξασφάλιση ιατρικής παρακολούθησης κι επαρκών συνθηκών υγιεινής στους δημόσιους κι εργασιακούς χώρους.


6. Άμεση δημόσια στήριξη τοπικών δικτύων κοινωνικής πρωτοβουλίας για την οργάνωση αλληλεγγύης σ’ όσες και όσους βρεθούν σε καραντίνα.


Η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας στη σημερινή κατάσταση ανάγκης θα φέρει κοινωνική καταστροφή. Πρέπει να την σταματήσουμε. Κάθε καθυστέρηση θα πληρωθεί πολλαπλά.


κολεκτίβα UndebtedWorld







Φωτογραφία Max Böhme, στο Unsplash.

397 views0 comments
bottom of page